Je bekijkt nu Aandacht, erkenning en waardering

Aandacht, erkenning en waardering

 
 
 
 
 
 
 
 
hartmeditatie 
is een van de meditaties
die ik zelf toepas
en doorgeef
 
Hearthmath.org
een Amerikaans instituut
is daarin gespecialiseerd
hun nieuwsbrief inspireerde me

Aandacht, erkenning en waardering

Elke griep of een verkoudheid kan slopend en in sommige gevallen levensbedreigend zijn.
Vergelijkbaar is een soort van virale verspreiding op veel werkplekken, een ‘virus’ dat net zo verwoestend en gevaarlijk kan zijn voor een organisatie.
 
Dit virus tast persoonlijke- en team-energie aan en beïnvloed prestaties en voldoening in werk. Het beïnvloed persoonlijke inzet en samenwerking.
Het voedt zich met irritaties, bijtende humor, klachten, ‘wij versus zij’ denken en wrok. Het verspreidt zich als mensen zeuren en plagen of pesten. Elke terloopse of onbewust uitspraak is als niezen in het gezicht van een collega, het verspreiden van de kiemen van negatieve houding en emotie in het werk.
 
Het emotionele virus.
Het is het gevolg van emotioneel wanbeheer waar mensen op elk niveau in een organisatie last van hebben. Net als een griep-virus, verspreidt het zich snel, als het immuunsysteem van de organisatie zwak is. Veel organisaties erkennen hoeveel last ze hebben van emotionele stoornissen en onvrede binnen hun cultuur.
 
Het is aangetoond dat in het menselijk lichaam, stressvolle gevoelens zoals woede, frustratie en irritatie het immuunsysteem verzwakken en de gevoeligheid voor verkoudheid en griep vergroten. Omgekeerd stimuleren positieve emoties zoals zorg en liefde, het immuunsysteem.
 
De parallellen met organisaties zijn opvallend. Gedrag, overtuigingen en emoties die individuele immuniteit verzwakken of stimuleren hebben hetzelfde effect op teams en organisaties.
 
Aandacht, erkenning en waardering zijn krachtige vaccins die de weerstand verhogen tegen dit emotionele virus.
Mensen die worden aangesproken op wat ze goed kunnen, die worden gewaardeerd om wat ze doen, zijn productiever, creatiever en loyaler aan hun team, het management en de organisatie.
Deze vaccinatie is goed te verdragen en pijnloos. Hij kan elk moment worden toegediend, zonder schadelijke bijwerkingen.
Aandacht, erkenning en waardering verhogen de organisatorische immuniteit en maken een organisatie gezond en vitaal.
 
Gezondheid!
 
Vrij naar
Kim Allen, Heartmath.org

 

Geef een reactie